Lainaa.com

Yleinen

Haisevat kesämökit ja hieman yleistä homekoirien näytöistä

03.05.2015, homekoirateam

Ihmisillä on kummallinen käsitys, että kesämökit saavat ja niiden kuuluu haista ummehtuneelta ja vanhalta. Koska kaikki mökit haisee, niin se on normaalia.
Kuitenkin on muistettava, että terve rakennus ei haise miltään poikkeavalta.

Lautarakenteiset rakennukset ovat erittäin yleisiä mökkejä. Niissä on eristeenä yleensä puru tai villa. Niiden annetaan mennä pakkasen puolelle talvisin, jolloin eristekerros elää täysin ilmankosteuden mukaan. Etenkin puru imee itseensä kosteutta kylminä ja kosteina aikoina ja on erittäin hyvä kasvualusta mikrobeille. Vuosikymmenten saatossa se mutta myös villat alkavat vaurioitumaan.
Pahin tilanne on, jos mökissä pidetään ns. peruslämpöä. Silloin kastepiste elää eristeen sisässä, eli pakkanen tulee lähemmäksi sisäpintoja ja pahimmassa tapauksessa kuuraantuu sisäpinnan taakse. Jolloin se lämpimällä kelillä sulaa vedeksi sisäpinnan taakse ja kastelee eristeen. Kun tätä eristeen kostumista tapahtuu vuodesta toiseen, eriste alkaa väistämättä kasvamaan mikrobeja.
Tämä sama tilanne tapahtuu kaikissa ulkovaipan eristeissä, seinässä, katossa ja rossipohjaisissa lattioissa. Homekoirat näyttävätkin usein vanhoissa mökeissä hyvin laajasti ulkovaipan eristetiloja.

Hirsimökeissä, jos seisät ovat eristämättömiä, vauriot yleensä löytyvät katosta ja lattiasta. Jos ulkoseinien eristeet ovat ulkopuolla, vaurioita ei välttämättä ole tullut. Mutta jos hirsirakennus on eristetty sisäpuolelta, vaurioiden mahdollisuus lisääntyy huomattavasti. yynä on, että halkeilevien hirsien välistä tulee aina pakkanen läpi sisäpuolella olevaan eristeeseen, johon se kuuraantuu ja sulaessan muuttuu vedeksi, ja kastelee eristeet jolloin alkaa muodostumaan mikrobikasvustoa.

Mökkien yläpohjan yleisimmät vauriot aiheutuvat lämpövuodoista eristeeseen. Mutta hyvin iso osa on myös eläinten aiheuttamilla vaurioilla. Hiiret, linnut, oravat, näädät, minkit tekevät usein pesiään yläpohjien eristeeseen. Samalla ne aiheuttavat eristeeseen kulkuväyliensä, pesien, ruokavarastojen, ulostetilojensa kautta mittavia lämpövuotokohtia ja suoranaisia kosteusvaurioita ulosteidensa kautta. Kuolleet eläimet sinänsä aiheuttavat usein myös hajuhaittoja.

Maanvaraisissa laattalattioissa yleisin syy on, että betonilaatan päälle on suoraan laitettu eriste ilman kosteussulkua. Betoni antaa aina sen verran kosteutta läpi, että eristeeseen pääsee vuosikymmenten saatossa kasvamaan mikrobikasvustoa.

Mökeistä on paljon muutakin, mutta nämä yleisesti tärkeimmät homekoirilla eteen tulevat syyt. Eli jos mökkiä halutaan pitää lämpimänä talvella, sen tarvitsisi olla noin 18 asteessa, että kastepiste pysyy oikealla alueella. Ja eläinten pääsy eristeisiin olisi estettävä verkottamalla eristetilat kunnolla.

Ja sitten vielä yleistä höpinää homeesta:

Monesti kysellään, että näyttääkö koira kosteuden? Ei, se ei näytä kosteutta, vaan kosteuden seurauksena syntyneen mikrobi- ja homekasvuston. No kuinka nopeasti kosteuden seurauksena mikrobivaurio alkaa muodostumaan? Eri tutkimusten ja tutkijoiden mukaan kahdesta viikosta alkaen, jos olosuhteet ovat sille otolliset. Eli lämpötila on oikea, usein hyvä tiivis rakenne on siihen otollinen paikka, jossa ilma ei vaihdu ja kasvualusta sellainen missä home viihtyy.
Ja kun se rihmasto on sinne kerran syntynyt, rakenteen kuivaaminen ei enään auta asiaa. Ainoa keino korjata tila puhtaaksi on vaihtaa saastunut materiaali.

Monesti vanhempien rakennusten kanssa asiakkaat sanovat, ettei heidän aikanaan ole vesivahinkoja sattunut, eli eivät osaa epäillä mitään. Rakennuksilla on kuitenkin historia, jota nykyasukkaat eivät yleensä tunne. Jos rakennuksessa on rakennusajasta eteenpäin missään vaiheessa rakenteet kostuneet ja mikrobikasvustoa sinne muodostunut, homekoira näyttää sen. Riippumatta siitä, onko rakenne nyt kuiva vai ei.

Tässä kohdassa tulee esiin myös eri homekoirien erot, kaikki eivät näytä näitä rakennekuivia kasvustoja. No tarviiko ne vanhat vauriot sitten koiran näyttää? Tulee tietysti kysymys, pitääkö koiran näyttää rakenteille vaaralliset akuutit vauriot (kosteat) vai ihmisen terveydelle haitallisemmat kuivat kasvustot, jotka pölisevät toksisia itiöitä kosteita vaurioita enemmän ilmaan… meidän mielestä molemmat pitää löytyä, mutta kuivat ovat vielä tärkeämpiä, koska ihmisten terveyttä me emme saa takaisin kun se menetetään. Rakennukset ovat kuitenkin aina vain materiaa, jotka pystyy korjaamaan tai korvaamaan uudella.

kuva12.jpg


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *