Lainaa.com

Yleinen

Onko kokemuksella merkitystä homekoiratoiminnassa?

06.01.2019, homekoirateam

Olemme useaa kautta kuulleet meidän yrityksestä vähätteleviä kommentteja perustuen homekoirayrityksemme työntekijöiden asiantuntemukseen koulutustaustaan vedoten. Kysymys kuuluu: Onko homekoiran ohjaajalla oltava rakennusalan koulutusta? Eli niitä tarvittavia opiskelupisteitä, että saat paperin, joka kertoo, että olet tunneilla istunut. Vai voisiko miltei 20 vuoden kokemus rakennusten tutkimisessa homekoiralla yhteistyössä asiakkaiden ja tutkijoiden kanssa korvata sen paperin olemassa oloa? Asianajajan mukaan pitkän uran tehneen kokemusasiantuntijan mielipidettä ei oikeudessa vähätellä.

Me olemme rakentaneet kaksi omakotitaloa, mökin ja senkin jo kahteen kertaan vaurioiden takia. Remontoineet parikymmentä osaketta homekoirien avulla puhtaaksi. Eli purkaneet niin kauan, että koira ei sano enään mitään ja sitten vasta alkaneet rakentamaan uutta pintaa. Niissä asunnoissa asuu nyt altistuneita ihmisiä terveenä.

Olemme uteliaana tonkineet asiakkaiden kohteita koirien merkkauksien syitä etsien virallisesti nyt 18 vuotta. Matkalla on tullut tutustuttua pintaa syvemmin lähes kaikkiin mahdollisiin vauriomahdollisuuksiin kaikissa mahdollisissa rakennustyypeissä ja kaikissa ikäluokissa. Olemme lukeneet satoja kuntoraportteja ja kuntotutkimuksia sekä labratuloksia ennen ja jälkeen koiriemme käynnin. Meillä on satoja tapauksia tiedossa, kuinka asiakkaat ovat saaneet remontoitua asuntojaan ja kiinteistöjään puhtaiksi. Sekä vastaavasti miten on tehty massiivisia remontteja väärin, eikä lopputulos ole ollut alkuperäistä vaurioitunutta tilannetta parempi.

Olemme kulkeneet 18 vuodessa liki 7000 kohdetta läpi, ja edelleen kuulemme asiakkailta kuinka tuoreiden kollegoiden puolelta kuuluu, että meiltä puuttuu rakennusalan kokemus, jonka perusteella emme pysty antamaan mitään arviota, mitä rakenteissa olisi vialla. Samoin kuuluu, että me teemme myös remontteja asiakkaille, mikä veisi uskottavuutta toimintamme  rehellisyydestä. Me emme koskaan ole remontoineet ainuttakaan asiakkaidemme kohdetta. Vain ja ainoastaan omia kohteitamme!!

Ennen vanhaan kuunneltiin pitkään tehneiden ihmisten kokemuksia ja pääteltiin itse mikä on oikein ja mikä väärin, käytettiin maalaisjärkeä. Nyt luetaan netistä anonyymien tai nimimerkillä kirjoittelevien kirjoittamia höpö juttuja ja kaikkea pidetään totena.  Sillainhan jenkit sai Trumpin presidentiksi, kuunnellaan sitä joka kovimpaa huutaa, eikä oteta asioista oikeasti selvää.

Yhä useammin saadaan lukea homekoirien merkkausten oikeellisuudesta. Meidän mielestä on huolestuttavaa, että homekoira merkkaa vain muutaman kohdan, ja tarkemmissa tutkimuksissa löytyy isot laajat vauriot. Ja näitä tapauksia on paljon. Puolustellaan, että koiran kuuluukin merkitä vain eniten haisevat kohdat, se on väärä tulkinta! Kunnon homekoira näyttää koko alueen, missä home haisee, eihän siitä ole muuten mitään hyötyä. Jos kauppakohteessa koira näyttää pari eniten haisevaa kohtaa, vaikka talo on isosti vaurioitunut, ostaja luottaa koiran näyttäneen vain vaurioituneet paikat ja ostaa hyväuskoisena homepommin… onko se oikein?? Samoin usein kuulee, että kohteessa, jossa on paljon hometta, niin koira ei kykene näyttämään mitään kun joka paikka haisee, ja sitäkin jotkut pitävät hyväksyttävänä, se ei pidä paikkaansa! Hyvä homekoira ja ohjaaja pystyvät selvittämään myös sellaisissa paikoissa vaurion oikean laajuuden.

Me olemme kulkeneet monien koulut ja testit käyneiden homekoirien jäljiltä tekemässä tutkimuksia. Selkeät ongelmat ovat laajasti vaurioituneiden kohteiden kohdalla. Ensimmäisellä koiralla näyttöjä ei ole tullut lainkaan tai vain muutama. Asiakkaat ovat niitä kohtia korjaneet, mutta tilanne ei ole muuttunut, edelleen haisee tai oireillaan.  Kun me olemme menneet sinne, näytöt ovat olleet todella laajat. Usein rakennukset ovat sellaisia, että rakennusalan ammattilaisen (jollaisena useat näistä koiran ohjaajista itseään tituleeraa) olisi tarvinnut jo ilman koiraakin nähdä selvät vaurion merkit, joihin olisi tarvinnut puuttua, kun kerran alaan on koulutuksenkin saanut ja itseään sillä asiakkaille myy. On ollut selkeitä vesivuodon jälkiä, näkyvää hometta, ihmisnenäänkin selvästi haisevia tiloja ja kiinteistöjä, joissa haju on tarttunut niin voimakkaasti vaatteisiin, että on autossa tarvinnut vaihtaa pusero paikalta lähtiessä. Silti edellinen homekoirayritys on antanut kohteille lähes puhtaita papereita. Eräillä on myynnin edistämiskeinona luvata tutkia rakennusteknisesti koirien näyttämät kohdat, helppo luvata, kun niitä näyttöjä ei koiralla tule, tai tulee hyvin vähän.

Jotkut yrittäjät väittävät koiransa pystyvän haistamaan raja-arvot ja sen perusteella sanovat onko näyttö vaarallinen vai ei. Koira näyttää homeen kasvustosta pääsevien aineenvaihduntatuotteiden (itiöiden ja aineenvaihduntakaasujen) voimakkuuden perusteella, ei rihmaston määrän perusteella. Koiran näytön mukaan ei pystytä määrittelemään vaurion vakavuutta eikä määrää! On hyvin vaarallista mennä tulkitsemaan kohteiden terveyshaittoja ilman kunnon faktoja.

Meidän mielestämme väärän tiedon antaminen on väärin ja se on selvästi jo vaikuttanut koko alan uskottavuuteen hyvin negatiivisesti 🙁

Itseämme toistaen, homekoiran kuuluu näyttää kaikki sille opetetut toksisessa muodossa olevat homesuvut, riippumatta määrästä, koko siinä laajuudessa kuin se asunnon rakenteissa haisee. Jos koira ja ohjaaja eivät siihen kykene, sellaisen homekoirayrityksen ei pitäisi markkinoilla rahastaa.

Me olemme aina toimineet vain homekoirien ohjaajana. Kerromme asiakkaille muiden asiakkaiden kokemuksia samanlaisista kohteista samanlaisilla koirien näytöillä kuin heillä on. Se antaa perspektiiviä mitä rakenteista voi löytyä ja mikä yleensä siellä on vialla ja mikä siihen on syynä. Kuitenkin aina suosittelemme rakennusterveysasiantuntijaa tekemään kunnolliset tutkimukset koirien jäljiltä. Meillä onkin antaa hyvien, asiakkaidemme suosittelemien tutkijoiden yhteystietoja. Samoin meillä on antaa asioihin perehtyneiden asianajajien yhteystietoja, jos asiakas sellaisia tarvitsee.

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *