Formula 1 VPN-Suomi

Yleinen

Terveen kerrostaloasunnon etsintä ja remontointi

05.12.2016, homekoirateam

Viime keväänä päätimme etsiä Pirkanmaalta hyvää kerrostaloaihiota, josta saataisiin remontoitua homeista puhdas koti sitä tarvitsevalle. Mietimme pitkään, minkä tyylisestä rakennuksesta asuntoa pitäisi lähteä etsimään. Ongelmanahan altistuneille eivät ole pelkät mikrobit, vaan yhtä iso ongelma ovat erilaiset kemialliset päästöt, mitä rakenteista hengitysilmaan irtoaa. Olemme viidentoista vuoden ajan tutkineet erilaisia ja kaikenlaisia satoja kerrostaloasuntoja homekoirien kanssa, ja sen kokemuspohjan mukaan aloitettin kartoitusta tekemään.

Ensimmäinen asia oli rakennuksen ikä. Sen täytyisi olla sen verran vanha, että betoni ei sisältäisi vielä paljoa lisäaineita (kuivatuskemikaaleja, jäätymisen estokemikaaleja, liimoja ym ym) mitä kaikkea nykybetoni nyt sisältääkään. Se rajasi kaikki 1980-lukua nuoremmat rakennukset pois.

Jos taloyhtiössä on hissi, asunto ei saa olla hissikuilun vieressä. Homekoirat näyttävän hyvin usein hissin vastaisen seinän. Johtuu todennäköisesti isoista paine-eroista hissikuilussa. Hissikuilujen pohjat ja ylhäällä katon rajat ovat lähes aina kosteusvaurioituneet. Syynä on hissin ylösnoustessa valtava alipaine hissin alla, joka imee maasta kosteutta ja epäpuhtauksia hissikuiluun. Vastaavasti kun hissi ylhäältä laskee alaspäin, kuilun yläosaan tulee valtava alipaine, joka vetää katon eristeiden läpi kosteutta ja pakkasilmaa talvella hissikuiluun. Kuilun seiniin muodostuu tämän takia kondenssikosteutta joka kastelee hissikuilun seiniä ja kattoa.

Asunnon sijainti rakennuksessa ei saa olla ylimmässä kerroksessa, koska kattovaurioita ei osakas saa itse remontoida. Kerrostaloissa on lähes kaikissa tasakatto. Tasakattojen ongelma ovat hyvin yleiset kattovuodot. Huopakate ei ole ikuinen ja vuotoja ei yleensä havaita, ennen kuin ne vuotavat asuntoon sisälle. Vuodon tullessa sisälle asti, kosteutta on voinut tihkua yläpohjaan jo vuosikausia ja eristeet ovat voineet imeä vettä kymmeniä litroja. Jos yläpohjassa on ontelolaatta, kosteus on voinut levitä ontelolaattan sisällä pahimmassa tapauksessa koko ontelon matkan. Hissikuilujen vieressä olevat asunnot ovat erityisen hankalassa tilanteessa kattovaurioiden suhteen kuilun alipaineen vetäessä kosteutta katon rakenteisiin. Homekoirat näyttävän hyvin usein ylimmän kerroksen asunnoissa kattonäyttöjä.

Asunto ei myöskään saa olla alimmassa kerroksessa. Etenkin vanhemmissa kerrostaloissa, joissa on maanvarainen laatta, salaojat ovat harvinaisia ja patolevyjä ei ole juuri koskaan. Lisäksi sadevesien ohjaus kauemmaksi rakennuksen seinän viereltä on harvinaista Maanvaraisen laatan ongelmat ovat alimmassa kerroksessa hyvin yleisiä. Myöskään sellaisten alimpien kerrosten asunnot, joissa on saunatilat alla tai kylmät kellaritilat tai autotallit eivät käy. Vanhemmissa rakennuksissa saunatilojen kosteussulut katossa ovat usein huonot ja kostea höyry on päässyt nousemaan välipohjan rakenteisiin. Kylmien tai puolikylmien varastojen ja autotallisen ongelmana on, että kylmä ilma on päässyt nousemaan välipohjan betonirakenteen läpi asunnon lattiapinnoitteiden alle, aiheuttaen sinne kondenssikosteudesta vaurion.

Rakenuksen julkisivuremontti on taytynyt toteuttaa ilman ulkopuolista lämpöeristystä. Jos talon julkisivu on ollut säiden armoilla kolme-neljäkymmentä vuotta, rappauksesta, elementtien saumoista ja ikkunoiden pellityksistä on aivan varmasti mennyt kosteus ja pakkanen sandvits-rakenteen eristevillaan ja aiheuttanut siellä mikrobikasvua. Jos vanhan ulkoseinän päälle suoraan laitetaan uusi eristekerros ulkopuolelle ja vanha rakenne jää kokonaan lämpimään, kuivaan ja tiiviiseen (hengittämättömään tilaan), siinä oleva mikrobikasvusto alkaa muuttuman toksiseksi, kun sen elinolosuhteet muuttuvat sille epäsuotuisaksi. Asunnoissa oleva alipaine sitten imee rakenteesta korvausilman mukana haitalliset mikrobien päästöt huoneilmaan. Lisäksi ulkoseinissä ei saa näkyä mitään veden valumajälkiä, tummentumia, rappauksen lohkeamisia ym. Ei asunnon kohdalla eikä sitä ylemmissä kerroksissa.

Taloyhtiössä putkiremontin täytyi olla jo valmiiksi tehty. Putkiremontin tulee sisältää myös täydellinen kylpyhuoneremontti. Aivan ehdoton edellytys oli, että remontoidussa kylpyhuoneessa ei saa homekoira sanoa mitään. Lisäksi pesutilojen tuli olla umpi betoni rakenne. Ei missään tapauksessa peltirakenne. Ei ole itsestään selvää, että kylpyhuoneiden remontit aina onnistuvat, vaikka se olisi purettu betonille asti. Vanhoissa taloissa ei ole ollut alunperin kunnon vesieristyksiä. Jos alkuperäinen muovimatto on päässyt vuotamaan, vaurio saattaa olla hyvinkin syvällä betonissa, pahimmassa tapauksessa sen läpi. Sama ongelma on jos vanhan betonin päällä on ollut vain laatoitus, jonka saumoista vesi on päässyt suoraan rakenteisiin. Silloin vaurio ei pintaremontilla korjaannu. Betonissa kasvusto elää betonin epäpuhtauksissa, vanha betoni ei myöskään ole enään niin emäksistä, että se estäisi mikrobien kasvun. Peltirakenteisten kylpyhuoneiden ongelmat ovat usein niiden seinäviemäreiden falskaamisessa kylpyhuonekuiluun. Rakennehan on niin, että kaikki rakennuksen kylpyhuoneet ovat samassa kuilussa päällekkäin, jolloin vesivahingon tapahtuessa koko kuilu kastuu. Kuiluista on myös löytynyt paljon asennusvaiheessa sinne jätettyä puutavaraa, joka on alkanut siellä lahoamaan ja mädäntymään. Nämä kaasut sitten tulevat alipaineisten asuntojen huoneilmaan.

Itse asunnossa koira ei saa näyttää ylänäyttöjä eli katosta näyttöjä. Niihin ei osakas yleensä pysty remontoimalla mitenkään vaikuttaman. Niitä aiheuttaa yleensä kosteusvaurio ylempänä olevassa asunnossa tai putki- ja tuuletuskanaalien aiheuttamat ylhäältä tulleet vauriot tai kellarista nousevat kaasut, jos ilmanpaineet ovat sellaiset, että venttiileistä ilma kulkee väärin päin (sekin on aika yleistä).

Sisäseinissä ei saa olla mitään näyttöjä (tulevat yleensä naapurin vauriosta tai seinien välissä kulkeneistä kosteusvaurioista ylhäältä päin). Ulkoseinien homekoiran näytöt ovat harkitsemisen arvoisia, yleensä ne on ilmavuotoja eristetilasta, jotka saattavat hyvinkin olla tiivistämällä korjattavissa. Lattian näytöt ovat yleensä korjattavissa, etenkin jos nähdään, että pintamateriaali on vanha muovimatto tai se on uuden pintamaterialin alla. Silloin voi kyseessä olla mikrobivaurio, tai mahdollisesti kemiallisesti hajoavan muovimaton VOC-päästöistä (2 etyyli-heksanoli) aiheutuva näyttö. 2 etyyli-heksanoli on sama päästö kuin sädesienellä, sen takia homekoira näyttää myös sen. Sillä ei isommin ole terveydellisesti merkitystä kumpi se on, molemmat on saatava rakenteesta poistettua. Mutta ongelma yleensä on materiaaleissa ja tasotteissa, jolloin se on remontin yhteydessä korjattavissa.

Positiivista asunnon etsinnässä on, jos siellä olisi lähiaikoina edes osa kiintokalusteista uusittu. Uudet kalusteet aiheuttavat aina kemiallisia VOC-päästöjä jonkin aikaa. Jos kalusteet ovat muutaman vuoden vanhoja, VOC päästöt ovat jo pääosin haihtuneet pois.

Pitkien etsintöjen jälkeen löysimme kriteerit täyttävän huoneiston 1969 rakennetusta kerrostalosta Tampeelta Tesoman kaupunginosasta. Asunto oli hyvin alkuperäiskunnossa pinnoiltaan. Vain keittiö oli uusittu noin neljä vuotta sitten ja kylpyhuone remontti oli valmistunut keväällä 2016. Homekoira ei merkannut kylppärissä mitään. Muualla asunnossa mentiin vanhat muovimatot ja ulkoseinillä muutamia kohtia.

Ennen remontin alkamista, piti muovimatoista ottaa asbestinäytteet, vuoden vaihteessa tulleen uuden lain myötä. Näytteet olivat puhtaat ja remontin sai alkaa tekemään normi purkuna. Asunnosta purettiin kaikki lattiapinnoitteet pois sekä kaikki vanhat seinäpinnoitteet pois. Lattiasta hierrettiin vanhat tasoitteet ja liimat pois. Joka vaihe tarkastettiin homekoiran kanssa ja kun koira ei enään mitään sanonut, työ hyväksyttiin.

Ulkoseinillä näytöt paljastuivat ilmavuotokohdiksi sekä elementtien väliin laitetuiksi vanhoiksi villoiksi. Kaikki vanhat villat kaivettiin elementtien raoista pois, niin paljon, kuin koira niistä vielä näytti. Sen jälkeen ne puhdistettiin hyvin ja tiivistettiin M1-luokan tiivistysmassalla, joka oli kemikaaliyliherkkien käyttämä mahdollisimman vähäpäästöinen aine.

Kylpyhuoneen vastaisten seinien ja lattian raja näyttö oli hieman mystinen, kunnes kolkuttelimme seinän alaosan tasoitetta ja se huomattiin kopoksi. Kävi ilmi, että kylpyhuone elementin ja lattian väliin oli asennettu valuesteeksi villaa. Kun kaikki villa elementin alta kaivettiin pois, koiran merkkaus alueelta hävisi. Villan tilalle laitettiin M1-luokan uretaania.

Seinät ja katot maalattiin vähäpäästöisillä M1 luokan maaleilla samoin uudet lattiatasoitteet oli M1-luokan aineita. Lattiamateriaaliksi valittiin joka huoneeseen keraaminen laatta, jonka päästöt ovat mahdollisimman vähäiset. Sitä mietittiin tarkaan ja tutkittiin ja tutustuttiin eri parketti – ja laminaattivaihtoehtoihin, mutta niissä on laatuluokituksista huolimatta niin isot heitot hajuissa ja päästöissä, että ei uskallettu niitä kohteeseen asentaa. Lisäksi niiden alle asennettavat askeläänieristeet ovat osoittautuneet hyvin hankaliksi yliherkille ihmisille. Vaikka eriste itsestään olisi ok, se saattaa alkaa reagoimaan tasoitteen kanssa ja alkaa päästämään haitallisia VOCeja huoneilmaan.

Keittiön kalusteet olivat hyvät ja hajuttomat, ne jätettiin asuntoon. Eteisen ja makuuhuoneen kalusteet oli pakko uusia, ja uusia kaappeja nyt tuuletellaan hajuttomiksi, niitä kun ei tahdo löytyä herkille tehtyjä ja metallikaappeja ei kuitenkaan haluttu sinne asentaa. Myös vaatehuoneen hyllykkö uusittiin, se onneksi on hyvin hajuton.

Sähköyliherkkiä ajatellen myös asunnon sähkövedot uusittiin maadoitetuiksi kauttaaltaan.

Ja tälläinen asunnosta tuli, nyt se etsii itselleen rakastavaa uutta omistajaa nauttimaan puhtaasta sisäilmastaan  🙂

http://www.etuovi.com/kohde/d89998

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *